Unisieppari

Vanha intiaanilegenda kertoo unisiepparin takaavan rauhallisen unen ja pitävän painajaiset poissa. Pahat unet tarttuvat verkkoon, kun taas hyvät unet pääsevät verkon läpi ja laskeutuvat pehmeitä höyheniä pitkin nukkujan luo. Alta löydät ohjeet unisiepparin tekemiseen vaihe vaiheelta!

 

Unisieppari 2

 

  1. Narun ja metallirenkaan valitseminen. Naru voi olla materiaaliltaan vahattua puuvilla tai satiinia. Valitse mieleisesi naru, sen väri ja pituus, ja metallirenkaan koko. Meiltä löytyy metallirenkaita tästä linkistä; pienimmästä koosta 10cm, isoimpaan 40cm. Kuvan esimerkissä on käytetty 12cm metallitrengasta jonka ympäri meni noin kolme metriä narua.
  2. Kehikon muodostus. Valitsemasi naru pyöritetään tiukasti renkaan ympärille. Kuvan esimerkissä metallirenkaan ympärille on käytetty hieman paksumpaa vahattua puuvillaa kuin verkon muodostamiseen. Valitsemalla erilevyisiä/värisiä naruja saa lisää efektiä unisieppariin.
  3. Metallirenkaan valmistuminen. Kun renkaan ympärille on pyöritetty naru, voidaan jäljelle jääneet päät sitoa yhteen lenkiksi, josta unisiepparin saa roikkumaan. Seuraavaksi aletaan punomaan verkkoa. Tähän esimerkkisieppariin meni noin neljä metriä narua verkkoa varten.  Naru kannattaa keriä pienelle kerälle jo alkuvaiheessa, jotta se on helpompi pujottaa verkossa aukkojen läpi. Verkkoon tuleva naru on sidottu metallirenkaan päätekohtaan, josta sitä on lähtetty lenkeittäin jatkamaan eteenpäin.
  4. Verkon muodostuminen. Naru on pujotettu aina edellisen verkon lenkin läpi. Unisieppareista saa erinäköisiä riippuen verkon narun tiheydestä ja löyhyydestä. Tässä esimerkissä ensimmäinen kierros on suhteellisen löysä ja seuraava taas tiukempi jolloin verkosta tulee tähtimäisempi.
  5. Ensimäinen kierros verkossa. Unisieppari alkaa vasta tässä vaiheessa näyttämään verkolta, kun ensimmäisen kerroksen pääsee kiristämään haluamallaan tavalla. Siepparin verkkoa (lukuunottamatta ensimmäistä kierrosta) voi vielä loppuvaiheessakin löyhentää tai tiukentaa.
  6. Verkon valmistuminen. Tässä vaiheessa verkon tiukkuutta vio vielä säätää haluamallaan tavalla. Kun verkko on näköisesi, solmi pieni solmu napakasti kiinni verkon keskikohtaan. Verkon keskelle voi myös pujottaa helmen ja sitoa narun pään sen kautta.
  7. Koristelu. Viimeinen vaihe antaa eniten tilaa mielikuvitukselle ja luovuudelle! Unisieppari usein koostuu kolmesta nauhasta joihin kiinnitetään höyheniä. Vaihtoehtoja koristeluun on monia; nauhoihin tai naruihin voi kiinnittää helmiä, pieniä metallikoruja, nappeja, koristenauhaa, pitsiä… Nämä nauhat sidotaan unisiepparin alaosaan haluamille kohdille. Isompaan unisieppariin voi myös kiinnittää pienempiä renkaita, jolloin sieppariin tulee enemmän muotoa. Unisiepparin verkon/reunuksen voi koristella liimaamalla siihen kukkia tai pujottamalla helmiä nauhaan verkon punomisvaiheessa.

 

Unisieppari 3